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BACKGROUND 

The policy of the EU is to give a high priority to the protection of the health of children (EU White 
Paper on Environment and Health 2003). Ensuring the safety of toys used by children is an 
important component in achieving this aim. The Commission proposes to accomplish this aspect of 
its policy by setting standards for organic and inorganic substances in toys. 

In the framework of the review of the Toy Directive, the Commission is to consider whether the 
essential safety requirements, in particular the limit values for the bioavailability of eight elements 
contained in toys, should be re-evaluated. 

The CSTEE have been asked the following questions in respect of inorganic elements in children 
toys: 

a) to advise whether the current limit values of bioavailability for the element listed in Annex 
II.II.3 under§ 2 of Directive 88/3/378/EEC of 3. May 1988 on the Safety of Toys should be 
revised according to more recent scientific knowledge in this area; 

b) to advise whether the harmonised standard EN 71-3:1994, presenting test methods for limit 
values of bioavailability for referred elements, should be revised according to more recent 
scientific knowledge or to methodological advances in this area. 

The Committee has considered in particular the following documents: 

a) CEN report EN 71-3:1994 Safety of toys-Part 3: Migration of certain elements. 

b) CEN report EN 71-3:1994/A1 on Safety of toys – Part 3: Migration of certain elements  

c) Report EUR 12964 of the Scientific Advisory Committee, part III, “Chemical properties of 
toys (heavy metals). 

d) Revision of the Toy directive-Danish Environmental Protection Agency 

e) 88/378/EEC: Council Directive of 3 May 1988 on the approximation of the laws on the 
Member states concerning the safety of toys. 

Question 1- Suitability of proposed limit values 

The Directive appears to be based on the opinion of the Scientific Advisory Committee (1985). This 
needs to be updated to take into account revision of TDIs and ADIs since 1985.  For example the 
Opinion of 1985 states that “there is no evidence of toxicity resulting from current intake of 



    

 3

cadmium from food and drink”. This is no longer considered to be correct. A similar situation 
applies to lead. 

Question (2) - Should the standard EN-3:1994 be updated.  

Yes the standard does need to be updated to reflect advances in the science since 1994. The 
standard does not take mouthing into account. This is now accepted practice (CSTEE 1998).  

GENERAL COMMENTS 

      1.        Choice of elements.  Standards have been determined for eight elements namely: As, Ba, 
Cd, Cr, Hg, Pb, Se and Sb. The reasons for choosing these elements and not others such 
as Ni, which is a strong sensitizer, are unclear. The CSTEE has already given its opinion 
on the risk assessment methodology that should be applied to identify substances of 
concern (CSTEE 2004) 

2. Basis for assumption on total daily intake from toys. The requirements of the 
standard are based on the presumption that an average daily intake of 8 mg of toy 
material could be expected. It is more realistic to consider that children may ingest much 
more than 8 mg toy material in one day, for instance through ingestion of some liquid 
toy material. To ensure a high level of protection of young children the CSTEE 
considers that the maximum limits set for migration should be set at a lower value to 
ensure the maximum allowed daily intake of the selected 8 elements is achieved in 
practice.  

3. Consideration of bioavailability. In Council Directive 88/378/EEC, it is stated that the 
levels of the bioavailability of 8 specific elements resulting from the use of toys must 
not, as an objective, exceed specified levels per day. The definition of bioavailability in 
the report is the soluble extract having toxicological significance. This is not in line with 
the general understanding of the term which is the amounts of each element in the toy 
which could be absorbed into the systemic circulation of a child. 

4. Criterion for setting the standard. From a health perspective it is the total 
concentration of each metal that is absorbed which is the crucial factor in determining 
whether adverse effects may occur or not. In the case of metals the main source of 
exposure of children is via the diet. Ingestion of metals through chewing toys will be an 
additional source. Under these circumstances the CSTEE recommends that the current 
maximum tolerable intakes or limit values for food should be used and 10% allowed as a 
maximum contribution from toys. The CSTEE therefore agrees with the approach 
adopted by its former committee in 1985. 

5. Correction factors. Correction factors are proposed to be used to account for variations 
in analytical results. The CSTEE does not support the use of such factors.  

6. Sampling. The CSTEE does not accept that it is possible to take a single representative 
from many toys because of their heterogeneous nature. 
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SPECIFIC COMMENTS 

1. Estimation of bioavailability.  

Based on a daily intake of 8 mg and the maximum intake levels in Council Directive 88/378/EEC 
the maximum bioavailable concentration in toy materials will be: 

Table 1 Maximum bioavailable concentrations in toy materials based on 8 mg of ingested toy 
material 

As 

mg/kg 

Ba 

mg/kg 

Cd 

mg/kg 

Cr 

mg/kg 

Hg 

mg/kg 

Pb 

mg/kg 

Se 

mg/kg 

Sb 

mg/kg 

12.5 3125 75 37.5 62.5 87.5 625 25 

In the standard the concentrations have been adjusted to the following values: 

Table 2 Limits of element migration from toy material in EN 71-3 

Element As 

mg/kg 

Ba 

Mg/kg 

Cd 

mg/kg 

Cr 

mg/kg 

Hg 

mg/kg 

Pb 

mg/kg 

Se 

mg/kg 

Sb 

mg/kg 

Any toy 
except*) 

25 1000 75 60 60 90 500 60 

*) 
Modelling 
clay and 
finger 
paint 

25 250 50 25 25 90 500 60 

The CSTEE is uncertain what the scientific basis is for the differences between the two tables. It is 
unclear why the conversion factor appears to apply to some metals but not to others 

 2) The use of an analytical correction factor.  

In respect of the test results, the standard prescribes the use of a correction factor. The correction 
factor is a percentage of the test results, 30-60 % depending of the element. The correction factor is 
subtracted from the results. The introduction of this factor corresponds to setting the “maximum 
limits of the migration” to a higher level.  The reason for introducing this factor is the variation 
observed in the test results between different laboratories. However, using different instrumental 
techniques should give consistent results measuring concentration of elements in solutions when the 
instrument are operated and calibrated properly. Producing homogeneous test materials could, 
however, be a great challenge. 

We suggest the correction factor should not be used in setting the standard. In any case the CSTEE 
judges that the safety factor may be too low to provide a high level of protection for young children. 
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3) The age of the child 

In the note on this standard it is stated: “For the purposes of this standard, the following criteria are 
considered appropriate in the categorization of sucking, licking or swallowing: toys intended for 
children up to 6 years of age, i.e. all accessible parts and components where there is a probability 
that those parts or components may come into contact with the mouth.”  It is foreseeable however 
that children under 6 will have access to toys intended for children over 6. Thus these toys might 
also pose a risk for children under 6 and should therefore be tested. 

4)  Comparison with other standards 

As the Danish EPA has pointed out, the standards for metals in textiles set lower limits for clothes 
to be worn by children than the EN 71-3 sets for textile toys meant for toddlers. This is not valid 
from a scientific viewpoint. It is noted that the age limit of six years is in contradiction with the 
Directive 88/378/EEC. 
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